日本の酒類の文化と科学を世界へ!
The Culture and Science of Japanese Alcoholic Beverages to the World!

3大学連携による日本の酒教育研究プラットフォーム
Education and Research Platform for Japanese Alcoholic Beverages


国立大学酒類関連3センターの連携プラットフォーム
Collaborative platform for three national university centers dedicated to alcoholic beverages

 鹿児島大学農学部附属焼酎・発酵学教育研究センター、新潟大学日本酒学センター、ならびに山梨大学ワイン科学研究センターの国立大学酒類関連3センターは、2021年9月に連携協定の締結を行いました。
 これは、3大学が広く協力し、社会への成果還元、我が国の学術発展、そして人材育成への寄与を目的として結ばれたものです。3大学のセンターが連携することで、酒類に関する教育・研究・地域貢献・産学連携および国際交流などを協力し、社会への成果還元、我が国の学術発展を目指しています。


In September 2021, three prestigious national university centers dedicated to alcoholic beverages – Education and Research Center for Fermentation Studies, Kagoshima University; Sakeology Center, Niigata University; and the Institute of Enology and Viticulture, University of Yamanashi – joined forces in a collaborative agreement.

This alliance focuses on researching and educating about alcoholic beverages, aiming to make significant contributions. Their mission includes delivering impactful results, advancing academics, making regional contributions, promoting industry-academia collaboration, fostering international exchange, and cultivating global leaders.


PR動画(日本語)

PR Movie(English)

新着情報

連携大学

鹿児島大学
焼酎・発酵学教育研究センター
Education and Research Center for Fermentation Studies, Kagoshima University

鹿児島県の特産品である焼酎の発酵や微生物科学の教育研究指導を通じて、これからの焼酎・発酵分野の発展を担う人材の育成を目指します
Education and Research Center for Fermentation Studies explores new horizons in shochu research, including cutting-edge studies on microorganisms and brewing technology.

新潟大学
日本酒学センター
Sakeology Center,
Niigata University

日本酒に対象を絞り、それに係る広範な学問を網羅する「対象限定・領域横断型」の世界初の学問領域「日本酒学」の世界的な拠点となるため活動しています。
Sakeology Center leads in the academic field, covering diverse cultural and scientific aspects related to sake, with a mission to establish an international hub for Sakeology.

山梨大学
ワイン科学研究センター
The Institute of Enology and Viticulture,
University of Yamanashi

山梨県の特産品であるワインの品質向上を目的として、ブドウ栽培並びにワイン醸造に関する実用研究を地域と密着して行っています
The Institute of Enology and Viticulture is a pioneer in practical research, contributing significantly to the latest practices in viticulture and
winemaking.

シンポジウムの紹介

連携事業のひとつの柱である「日本の酒シンポジウム」を紹介いたします。

プログラムの紹介

国際酒類教育研究プラットフォームでは、3つのセンターが連携した以下の3つのプログラムを予定しています

連携教育プログラム

国際酒類教育研究プログラム